füstölő blog cikk 1

A füstölés története, a füstölők használata

Talán nem is létezett olyan ősi kultúra, amely szertartásaihoz ne vette volna igénybe a füst erejét. Az eleinte inkább csak rituális célokat szolgáló füstölés később kiegészült orvosi és higiéniai szempontokra. 
Minden kultúrának megvan a maga füstölési szokása, hiszen a növények elfüstölése – ami jótékony hatást gyakorol testre, lélekre és szellemre -, a világ legősibb és legáldásosabb szertartásainak egyike. Megemlíthetjük a nyugati kultúrkörben a kelta druidákat, akik szertartásaik-, gyógyításaik során vették igénybe a növények erejét. Másutt az indiánok és sámánok használták a gyógynövényeket.
A keresztény világban is hosszú múltra tekint vissza a füstölés. Az istentiszteleteken terjengő illatos füst kitárja a lelket és megtisztítja a teret.

 

Manapság sok szempontból keresnek és használnak füstölőket:

 •  meditáció-, elcsendesedés-, megnyugvás segítésére, 
 • tértisztítás-, védelem okán, 
 • szertartásokhoz,
 • Mennyei-, angyali kommunikáció elősegítésére,
 • a pénz és anyagi rend bevonzását ösztönözve,
 • párkapcsolati inspirációra,
 • az egészségre,
 • vagy éppen a jó hangulat-, közérzet kiegészítésére

Mivel füstölhetünk?

Közérzetünkre a növények illat anyagai hatnak. Minden növény saját, egyedi tulajdonságokkal és gyógyhatással bír. Használhatunk füstölésre szárított gyógynövényeket, fűszernövényeket, illatos virágokat, gyümölcsöket, szálas-, vagy kúpfüstölőket…

Ma a legegyszerűbben használható és legismertebb füstölők a szálas füstölők. Úgy tartják, hogy a füstölőpálcika az indiai szerzetesek találmánya, hagyománya is ott a legnagyobb. A füstölőknek a kúpfüstölő fajtája is könnyen használható, és széles körben elterjedt. Elég, ha egy hőálló tálkába állítjuk, meggyújtjuk (a szálas füstölőkhöz hasonlóan), és élvezzük a füsttel felszálló illatot, hatást.

Mit tartalmaznak a füstölők?

A füstölőpálcikák alapja általában egy vékony tartópálca. Az erre sodort füstölőpasztát hagyományosan illatos fűvekből, mézből, virágporból, gyantákból gyúrják, természetes illóolajokkal illatosítják. Japánban és Tibetben a füstölőpálcikákhoz nem használnak tartópálcát.

Minőség?

Bizony van különbség minőségében! Az olcsóbb füstölőket általában csekélyebb anyagi ráfordítással készítik és az elkészítés módja már „nagyüzemi” jellegű, nem hagyományos módon gyártott. Érdemes igényesebb, tisztább füstölőket választani. Azok a füstölők, amelyeknél nincs tartópálca, csak maga a füstölőpaszta: tisztábbak, de ez árában is megmutatkozik.(Pl. Japán, tibeti füstölők)

Hogyan használjuk a füstölőket?

Rendkívül egyszerű a használata. Gyújtsd meg a pálcika végét, pár másodperc múlva – amikor már izzik -, fújd el a lángot. Az izzó pálcikáról hamu pereg alá, ezért helyezd füstölőtartóba és hagyd végig füstölni. (20-30 perc)
Sokféle füstölőtartó kapható: fából, kerámiából, bambuszból, fémből… Mivel hamu pereg le a pálcikáról, érdemes szélesebb, mélyebb, vagy dobozos füstölőtartót választani. Felhívjuk a figyelmet, a füstölők óvatos használatára, mivel parázslik, ne hagyjuk felügyelet nélkül!

füstölőtartó

Néhány füstölő, amelyeket érdemes gyakrabban használni:

 • Szantálfa
  Az egyik legértékesebb fafajta, amelyet évezredek óta mélységes tisztelet övez. Az ájurvédikus gyógyítás fontos alapanyaga, számos ázsiai országban használják gyógyszerként. Balzsamosan fás illata csodálatosan oldottá teszi a szellemet, tehát kiválóan alkalmas meditációhoz.
 • Tömjén: 
  Sok kultúrában még ma is a szertartások fontos része. Különösen jól illik meditációhoz, elősegíti a szellemi munkát, közelebb viszi az embert Istenéhez. Tértisztításra is kiválóan használhatjuk. Füstje megszenteli a teret és fokozza a rezgését mindennek, amivel kapcsolatba kerül. 
 • Zsálya:
  Sok fajtája létezik, azonban a gyógyító-, tisztító tulajdonságuk közös. A zsálya szó jelentése: gyógyítani. A Fehér zsályát ezüstfehér leveleiről nevezték el. Ennek van a legerősebb tisztító hatása. Szertartásokhoz kifejezetten ajánlatos.
 • Levendula:
  Erősíti az idegeket, ellazítja a testet, tehát nyugtató hatású. Légtisztító hatása révén befolyással van környezetünk energiáira. 
 • Cédrus
  A fehér zsálya női párjának számít. Egyesít magában minden elemet. Hatása gyógyító és tisztító, emellett segíti a harmóniát. Segít továbbá a Testet összehangolni a Lélekkel és a Szellemmel. Ereje támogat a nehéz időszakok bátor, fegyelmezett átvészelésében. Erős fertőtlenítő hatása miatt érdemes tisztító füstöléshez használni.
 • Szent Pál fa:
  Használatakor felszabadulnak az ember pozitív energiái. Legfontosabb tulajdonsága a tértisztító hatása. Segítségével harmóniát teremthetünk. Kiválóan illik a Fehér zsályához. Fa formájában is füstölhető, ehhez erre a célra kialakított tartót is használhatunk.

Óriási füstölő választék a Szantál boltban

Újpesten található boltunkban nagy választékban találhatók füstölők és füstölőtartók is. Minden hétköznap 10 és 18 óra között, szombaton pedig 10:00-13:00-ig várjuk kedves vásárlóinkat!

Szólj hozzá

Scroll to Top